ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

0

Category :


Προς:

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας

και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κύριο Χάρη Καστανίδη

Kοινοποίηση: Υφυπουργό Οικονομικών

Κύριο Φίλιππο Σαχινίδη

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2010

Θέμα: Διώξεις κατά πυρόπληκτων στην Ηλεία

Κύριε Υπουργέ,

Στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που έπληξαν κυρίως την Ηλεία, η τότε Κυβέρνηση του κύριου Καραμανλή χορήγησε με διαδικασίες εντελώς αναξιόπιστες το βοήθημα των 3.000 Ευρώ προς τους πυρόπληκτους.

Η διαδικασία και η ύποπτη πολιτική μεθοδολογία της Κυβέρνησης – εν μέσω προεκλογικής περιόδου – για τη χορήγηση από τις Τράπεζες χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο του βοηθήματος των 3.000 Ευρώ καταγγέλθηκαν από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτές του Νομού καθώς και από τον Τύπο.

Οι εικόνες ντροπής που ζήσαμε εκείνες τις ημέρες της θλίψης και της οργής, με «επιδρομή» μεταφερομένων από εκτός Ηλείας περιοχές στις Τράπεζες ανάγκασαν τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάξει σχετική έρευνα.

Μετά τις εκλογές του 2007, η τότε Κυβέρνηση ενεργοποίησε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και απέστειλε χιλιάδες ειδοποιητήρια σε κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, ζητώντας την επιστροφή του βοηθήματος των 3.000 Ευρώ γιατί διαπίστωσε ότι σύμφωνα με τα κριτήρια της που έθεσε η σχετική ΚΥΑ και τις μετέπειτα ερμηνευτικές εγκυκλίους δεν είναι δικαιούχοι.

Ζητήσαμε επανειλημμένα από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την διαδικασία ελέγχου και τα κριτήρια ώστε να μην τιμωρήσει πραγματικούς πυρόπληκτους με καταλογισμό του βοηθήματος των 3.000 Ευρώ, όπως τελικά συνέβη, καταθέσαμε μάλιστα μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού ελέγχου και σχετικές προτάσεις.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, αποκλειστικά υπεύθυνη για τη δημιουργία του προβλήματος, το μετέθεσε και αυτό στη νέα κυβέρνηση. Θέσαμε εκ νέου το θέμα στον Υφυπουργό Οικονομικών κύριο Σαχινίδη και περιμένουμε τις ενέργειές του.

Όπως όμως πληροφορούμαι από κατοίκους πυρόπληκτων χωριών αλλά και από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, εκατοντάδες κάτοικοι καλούνται στα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, για να δώσουν καταθέσεις μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πύργου, στα χέρια του οποίου βρίσκεται η σχετική δικογραφία.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες πυρόπληκτοι να κληθούν συλλήβδην, στα Αστυνομικά Τμήματα, να ταλαιπωρηθούν και ίσως να διωχθούν, διότι με όσα έλεγε τότε η Κυβέρνηση, θεώρησαν ότι είναι δικαιούχοι του σχετικού βοηθήματος.

Η αγανάκτησή τους από τις διαδικασίες επιστροφής του βοηθήματος και τώρα από την κλήση τους σε απολογία, την ώρα που κανένας υπεύθυνος και κανένας από τους «επιδρομείς» εκείνων των ημερών δεν έχει τιμωρηθεί είναι δικαιολογημένη.

Για το λόγο αυτό Κύριε Υπουργέ, είναι επιβεβλημένο η δικαστική έρευνα να διαχωριστεί σε σχέση με τους αποδεδειγμένα πυρόπληκτους που ταλαιπωρούνται, αφού για τυπικούς λόγους καλούνται αδίκως να επιστρέψουν το βοήθημα των 3.000 Ευρώ και να αναζητήσει τους πραγματικούς υπεύθυνους σε όσους μεθόδευσαν τις αδιαφανείς και αναξιόπιστες διαδικασίες, σε όσους εκμεταλλεύτηκαν τους πυρόπληκτους, καθώς και σε όσους κατά σύστημα και από πρόθεση αξιοποίησαν την Κυβερνητική μεθόδευση για ίδιο όφελος, προκαλώντας τους πραγματικούς πυρόπληκτους.

Με βάση τα παραπάνω σας παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Με τιμή

Γιάννης Κουτσούκος

Βουλευτής Ν.Ηλείας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου