Μετά τις εκλογές έρχονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

0

Category :

Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται και δεν αποκλείεται να αναγκάσουν τους αγρότες να βγάλουν, για ακόμη μια φορά, τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς. Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται στην Ηλεία και σε άλλους αγροτικούς Νομούς της χώρας ενημερωτικές συσκέψεις, ενώ πραγματοποιείται μία άτυπη καταγραφή δυνάμεων.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι από τη στιγμή που διαπιστωθεί αγωνιστική ετοιμότητα και διάθεση συμμετοχής, θα υπάρξει συντονισμός δράσης με τους αγρότες των άλλων Νομών προκειμένου να συγκροτηθεί απεργιακό μέτωπο που θα «αγκαλιάζει» ολόκληρη την Ελλάδα.
Χρήστος Γιαννόπουλος:
«Η κατάσταση είναι δραματική για τον Ηλείο αγρότη»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννόπουλος τονίζει ότι η συρρίκνωση του εισοδήματος και τα προβλήματα της καθημερινότητας, που είναι ιδιαίτερα πιεστικά, αναγκάζουν τον αγρότη να βγει ξανά στο δρόμο. «Ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχουν αγρότες οι οποίοι έχουν δυο και τρεις απλήρωτους λογαριασμούς και σε λίγο θα τους κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα. Τεράστιο είναι και το πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς μεγάλος αριθμός αγροτών στην Ηλεία αδυνατεί να πληρώσει και ως εκ τούτου έχουν μείνει ανασφάλιστοι», τονίζει χαρακτηριστικά.Ο κ. Γιαννόπουλος εκτιμά ότι από τα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις οι οποίες θα κορυφωθούν μέσα στο χειμώνα. Όπως λέει, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την Ηλεία δεν υλοποιήθηκαν ενώ η ψαλίδα μεταξύ της τιμής που πουλάει ο αγρότης στο χωράφι και της τιμής των προϊόντων στο ράφι του σούπερ μάρκετ διαρκώς διευρύνεται. Από την άλλη, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη με αποτέλεσμα να μην μένει σχεδόν τίποτα στην τσέπη του αγρότη. «Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η... μόδα των φωτοβολταϊκών με τα οποία επιχειρείται ουσιαστικά αλλαγή χρήσης γης. Ο αγρότης θα σταματήσει την καλλιέργεια και την παραγωγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται» επισημαίνει.
Κινητικότητα και στην υπόλοιπη Ελλάδα
Να σημειωθεί πάντως ότι κινητικότητα υπάρχει και στην υπόλοιπη Ελλάδα με επίκεντρο το Θεσσαλικό κάμπο τον οποίο επισκέφθηκε προχθές ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.Οι Θεσσαλοί αγρότες μπορεί να άφησαν να εννοηθεί ότι θα του παρέχουν την απαιτούμενη «πίστωση χρόνου», δεν δίστασαν ωστόσο να δείξουν και τις προθέσεις τους για την επόμενη ημέρα εάν τα προβλήματά τους δεν μπουν σε πορεία επίλυσης. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου μέχρι τον Δεκέμβριο, οι αγρότες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν στους δρόμους. "Δεν είμαστε μαζοχιστές, αλλά θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και τότε κανείς δεν θα μπορεί να προδιαγράψει τη στάση των αγροτών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Τσικρικάς, ζητώντας παράλληλα να αλλάξει η ΚΥΑ για το Μητρώο αγροτών και εμπόρων, ενώ εκπρόσωποι των αγροτών από τα Φάρσαλα σημείωσαν ότι «ο αγροτικός κόσμος έπαψε να επιβραβεύει πρόσωπα και κόμματα και πλέον δέχεται ή απορρίπτει πολιτικές» ανεξαρτήτως ποιο κόμμα κυβερνά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου