ο Βουλευτής Ηλείας κ. Τάκης Δημητρουλόπουλος κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών

0

Category :


Αίσθηση προκάλεσε με την ομιλία του από τα έδρανα της Βουλής, ο Βουλευτής Ηλείας κ. Τάκης Δημητρουλόπουλος κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις αλλαγές στοσύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά κριτήρια και τη σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.).

Παραθέτουμε στοιχεία της ομιλίας του :

«Αναρωτιέμαι πολλές φορές, εάν ο δημόσιος τομέας είναι όμηρος της Ελλάδας ή εάν η Ελλάδα είναι όμηρος του δημόσιου τομέα.

Αυτό βέβαια, δεν απαντιέται σήμερα. Σήμερα όμως, μπορούμε να κάνουμε μία αρχή για να απαντήσουμε, όχι προσπαθώντας να λύσουμε τον «Γόρδιο Δεσμό» ενός δύσκολου, ίσως αναπάντητου ερωτήματος, αλλά κόβοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον «Γόρδιο Δεσμό

Η άποψή μου, πριν μπω στην ουσία του νομοσχεδίου είναι ότι επιτέλους σε αυτή τη χώρα, κανείς δεν πρέπει να είναι όμηρος κανενός και ότι εάν θέλεις κάτι να το αλλάξεις προς το καλύτερο, οφείλεις να του εξασφαλίσεις μία καλύτερη διοίκηση.

Άρα, λοιπόν, αντί να σκεφτόμαστε μονίμως ότι για όλα τα δεινά φταίει ο δημόσιος τομέας, θα πρέπει να πάψουμε οι ίδιοι να θεσμοθετούμε δεινά για τον δημόσιο τομέα.

Η βαθειά οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας συνοδεύεται από μία κοινωνική κρίση, η οποία μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τα μέσα του δημόσιου τομέα. Τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση επιδείνωσαν φαινόμενα κοινωνικών αντιδράσεων και απέδωσαν την οικονομική κακοδαιμονία, κυρίως στο πρόσωπο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως αργόμισθοι, αργόσχολοι, ως πηγή της διαφθοράς, της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και ως κατεξοχήν υπέρμαχοι και υπαίτιοι του πελατειακού συστήματος, της ευνοιοκρατίας και της υπέρμετρης γραφειοκρατίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν θεωρηθεί από πολλούς η κύρια αιτία της αντιοικονομικής και αντικοινωνικής λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.

Αυτό, όμως, είναι η μία οπτική γωνία, γιατί υπάρχει και η άλλη η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχουν χιλιάδες υπάλληλοι που υπερβαίνουν κατά πολύ τις υποχρεώσεις τους, δίνοντας έναν καθημερινό αγώνα για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αξιόπιστη δημόσια διοίκηση σημαίνει εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος
Ο δημόσιος τομέας, λοιπόν, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι η διοίκηση.

Ένα αναχρονιστικό πλαίσιο και ένα ξεπερασμένο σύστημα αξιολόγησης και αξιοποίησης του δυναμικού, που εμποδίζει κάθε δημιουργική πρόθεση να βρει γόνιμο έδαφος.

Σε αυτό ακριβώς απαντά το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα η Κυβέρνηση. Απαντά για πρώτη φορά με επάρκεια στη συγκρότηση αντικειμενικά προσδιορισμένων και αντικειμενικά επιλεγμένων διευθυντικών μηχανισμών, οι οποίοι έχουν ένα διττό έργο.

Από τη μία να ανασυγκροτήσουν, να αναδιατάξουν, να αξιολογήσουν και να ενθαρρύνουν το ανθρώπινο δυναμικό και από την άλλη, έχοντας το κύρος πια και τη θεσμική κάλυψη να κλείσουν κάθε πόρτα και παράθυρο αλλοίωσης της υγιούς δημόσιας διοίκησης από το πολιτικό προσωπικό.


    Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης είναι η υπ’ αριθμόν

ένα προϋπόθεση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.

Το νομοσχέδιο αυτό, εκτός των άλλων, προωθεί τη συνεκτικότητα στη Δημόσια Διοίκηση και προχωρά σε μια πραγματική και σε σταθερές βάσεις επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου