Η συνεισφορά της Ελλάδας στην παγκόσμιες έρευνες για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποκτά νέα διάσταση, χάρη στην ίδρυση του πρότυπου και υπερσύγχρονου ερευνητικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου με την επωνυμία “Navarino Environmental Observatory” στη Μεσσηνία, που βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης.
Η ίδρυση του «N.E.O.» στην Costa Navarino αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στη χώρα μας για τη δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου για την κλιματική αλλαγή, μέσω της συνεργασίας μιας ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας με ακαδημαϊκούς φορείς διεθνούς εμβέλειας: του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, της εταιρείας TEMES Α.Ε. και το κέντρο Bert Bolin για την κλιματική αλλαγή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε στις 3 του Δεκέμβρη που μας πέρασε στην Στοκχόλμη.
«Μας τιμά ιδιαίτερα που είμαστε μέρος ενός νέου είδους συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ προσβλέπουμε και σε ακόμη πιο στενή συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, κάτι που αναμένεται να αναπτύξει δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία με διασυνοριακά ερευνητικά έργα», δήλωσε στην εκδήλωση της παρουσίασης του προγράμματος ο Kare Bremer, Πρόεδρος και Αντικαγκελάριος του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.
Από την πλευρά του ο Γρηγόριος Σκαλκέας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία καθώς «εκτός της υψηλής στάθμης συνεργασίας που εξασφαλίζεται από τη συμμετοχή τόσων διακεκριμένων επιστημόνων, είναι και η πρώτη φορά που Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών υπογράφει μια τόσο σημαντική συμφωνία με συγχρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα».
Δείτε το ρεπορτάζ της zougla.gr από την ειδική εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της εκκλησίας, φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα θέματα του περιβάλλοντος.
Το Ερευνητικό Πρόγραμμα απαρτίζεται από πέντε τομείς έρευνας:
Μεταβολές στη σύσταση της ατμόσφαιρας, όπου ερευνώνται μετεωρολογικοί παράμετροι καθώς και αυτοί της ποιότητας του αέρα. Οι μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν αποσκοπούν στον φυσικό και χημικό χαρακτηρισμό των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της περιοχής.
Προσομοιώσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας και των κλιματικών αλλαγών σε παγκόσμια και τοπική κλίμακα. Αφορά τις υπολογιστικές υποδομές για την προσομοίωση και ανάλυση των επιπέδων ρύπανσης και την προβολή του κλίματος στο μέλλον.
Η συμβολή των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών στην ανάπτυξη της αστυφιλίας και η επίδρασή τους στον τουρισμό. Η ιστορική διερεύνηση της εξέλιξης των κοινωνικο-οικολογικών συστημάτων θα συμβάλλει στην κατανόηση των μελλοντικών προϋποθέσεων για αειφόρο ανάπτυξη και στη δημιουργία κατάλληλης στρατηγικής για την προσαρμογή στις επερχόμενες αλλαγές, καθώς και στη βελτιστοποίηση του υφισταμένου προγράμματος υδρολογικής και περιβαλλοντικής παρακολούθησης.
Μελέτη φυσικών αρχείων για τη διερεύνηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών του παρελθόντος στη Μεσσηνία. Με τη χρήση των «φυσικών αρχείων», όπως οι δακτύλιοι δέντρων και τα δείγματα από τον πυθμένα των λιμνών και της θάλασσας, θα μελετηθεί η εξέλιξη της ποικιλομορφίας του κλίματος, καθώς και η διερεύνηση των μακροχρόνιων τάσεων σχετικά με την παρουσία ρύπων.
Παράκτια γεωμορφολογία, γεωλογία και μεταβολή της τοπογραφίας. Η έρευνα θα έχει ως στόχο την αποτύπωση των γεωμορφολογικών αλλαγών που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες χιλιετίες, ενώ θα διερευνηθούν και οι τεκτονικές μετατοπίσεις και μετακινήσεις του περιθωρίου της Αιγιακής πλάκας στην περιοχή, καθώς και η συχνότητα και το μέγεθος σεισμών και τσουνάμι στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου