Category :
Time: 2:30 μ.μ.
Στο Νομό Ηλείας το πρόβλημα ρύπανσης κυρίως του υδροφόρου ορίζοντα από τα κατάλοιπα της ελαιοπαραγωγής είναι τεράστιο, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του νερού, του εδάφους και κυρίως στην υγεία των κατοίκων.
Καθημερινά οι κάτοικοι της Ηλείας γίνονται μάρτυρες των αποτελεσμάτων μιας εκτεταμένης ρύπανσης η οποία γίνεται άμεσα αισθητή (μαύρα ποτάμια και νεκρά ψάρια, δυσοσμίες και υποβάθμιση της τοπικής χλωρίδας) και υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του Νομού.
Παρέμβαση του Τάκη Δημητρουλόπουλου σε Μπιρμπίλη
Στο πλαίσιο της συλλογική προσπάθειας που γίνεται για εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της επεξεργασίας των λυμάτων της ελαιοκομικής παραγωγής, ο Βουλευτής Ηλείας κ. Τάκης Δημητρουλόπουλος παρενέβη με Ερώτησή του προς την αρμόδια Υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ζήτησε από το Υπουργείο να μελετήσει την ένταξη του Νομού Ηλείας σε μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος με κρατική μέριμνα για τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων.
Στην Ερώτησή του αναφέρει ότι παρά τη συνειδητοποίηση της έκτασης του προβλήματος δυστυχώς δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να υπάρχει μια οργανωμένη και συστηματική πολιτική διαχείρισης, στο πλαίσιο των επιταγών της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης και της προστασίας της υγείας των πολιτών που προωθείται παγκοσμίως και ζήτησε να πληροφορηθεί ποιος είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Υπουργείου σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων ελαιοκομικής παραγωγής σε συνδυασμό με την προστασία των υδάτινων πόρων.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει, ότι από τη διεθνή εμπειρία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος, έχει παρατηρηθεί ότι το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων ειδικής επεξεργασίας της ελαιολάσπης υπερκαλύπτεται από την ωφέλεια που προκύπτει από τα προϊόντα της επεξεργασίας.
Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει στην Ερώτησή του προς την Υπουργό, η πράσινη ανάπτυξη του Νομού Ηλείας αποτελεί δέσμευση και προτεραιότητα της κυβέρνησης και η προώθηση του οικολογικού τρόπου αγροτικής παραγωγής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος διεθνώς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου